Z kurczakiem i rukolą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Camembert i mięso sprawią, że to sycąca przekąska.

Składniki:

  • ● 10 dag rukoli
    ● 2 gruszki
    ● camembert
    ● 10 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● podwójny filet z kurczaka
    ● 2 łyżki miodu
    ● olej do smażenia
    ● łyżka octu balsamicznego
    ● 1/2 łyżeczki octu winnego
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sok z 1/2 cytryny
    Marynata: po 1/2 łyżeczki bazylii i miodu
    ● 1/4 łyżeczki tymianku
    ● 2 posiekane ząbki czosnku
    ● łyżka oliwy
    ● sól, pieprz

Z kurczakiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroimy w 8 cienkich
    plastrów i smarujemy marynatą.
    Schładzamy 3 godziny. Następnie
    smażymy na oleju.
  • 2. Przygotowujemy sos: 2 łyżki
    wody mieszamy z oliwą, sokiem
    z cytryny, łyżką miodu,
    solą, pieprzem i octem winnym.
    Schładzamy.
  • 3. Camembert kroimy w niewielkie
    kawałki. Na patelni prażymy orzechy. Dodajemy
    resztę miodu, podgrzewamy.
    Przekładamy na talerz i od
    czasu do czasu mieszamy.
    Rukolę myjemy i osuszamy.
  • 4. Gruszki obieramy, usuwamy
    gniazda nasienne, kroimy
    w ósemki. Chwilę dusimy na
    occie balsamicznym. Studzimy.
    Wykładamy na talerze
    z pozostałymi składnikami.
    Skrapiamy sosem.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy