z malinowym budyniem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Sposób na wykorzystanie malin z zamrażalki

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    pół łyżeczki barwnika spożywczego różowego w proszku

    Budyń:
    600 g mrożonych malin
    3 budynie śmietankowe + 1 szkl wody
    2 łyżki cukru


    Cukier puder do posypania

    Tortownica 25 cm

Z malinowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy żółtka.
  • 3. Do masy dodajemy przesianą mąkę i barwnik mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
  • 4. Biszkopt pieczemy w 180stopniach około 30minut.
  • 5. Maliny rozmrażamy i miksujemy , wkładamy do garnka i delikatnie podgrzewamy na małym gazie.
  • 6. Budynie rozpuszczamy w 1 szkl wody, dodajemy do gotujących się malin i gotujemy budyń dodając cukier. Studzimy
  • 7. Biszkopt przekrawamy na pół.
    Na jedną połowę nakładamy ostudzony i gęsty budyń przkrywam drygą połową biszkoptu posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy