Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla lubiących czekoladę i na zbywające białka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt biały:
    6 białek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl.maku suchego
    Masa czekoladowa:
    2 budynie czekoladowe
    3/4 litra mleka
    1 margaryna

Z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy,dajemy żółtka,delikatnie mieszamy(najlepiej drewnianą łyżką)wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem i mieszamy.Wylewamy na blaszke i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
  • 2. Tak samo postępujemy z białym biszkoptem,na końcu wsypujemy suchy mak.Pieczemy tak samo.
  • 3. Masa :
    Połowę mleka gotujemy,w drugiej połowie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka.Ugotowany i przestudzony budyń miksujemy z margaryną.Gotową masą przekładamy biszkopty,wkładającw środek biszkopt z makiem.Wierzch posypujemy słodkim kakao lub polewamy polewą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy