Z melonem i winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

W dekoracyjnie wydrążonym melonie prezentuje się efektownie.

  • 25 min

Składniki:

  • ● po 40 dag jasnych i ciemnych winogron
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● 40 dag melona
    ● 30 dag żółtego sera, np. goudy
    Sos:
    ● 2 łyżki oliwy
    ● łyżka octu winnego
    ● łyżka miodu
    ● łyżka musztardy

Z melonem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    Przekrawamy na pół.
    Usuwamy pestki.
  • 2. Melona myjemy. Przekrawamy
    na pół i wydrążamy
    kulki specjalną łyżką do
    owoców. Żółty ser ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Sos: miód mieszamy
    z musztardą i wlewamy ocet.
    Mieszając, dodajemy oliwę.
  • 4. Szczypiorek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy.
    Winogrona mieszamy z kulkami
    melona i serem. Sałatkę
    polewamy sosem i posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

Melona można też pokroić w kostkę.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy