Z papryką, ryżem i oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy nie mam ochoty na gorący obiad, robię tę sałatkę. Idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

  • ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● 10 dag czarnych oliwek
    ● 10 dag ryżu
    ● 2 czerwone papryki
    ● marynowana papryka pepperoni
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżeczka octu
    ● sól, sól gruboziarnista, pieprz
    ● 3 duże pomidory

Z papryką, ryżem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i gotujemy
    w osolonej wodzie. Odcedzamy
    (wywar zachowujemy). Studzimy
    i kroimy w kawałki.
  • 2. Ryż płuczemy. Gotujemy
    na sypko w 2 szklankach wywaru.
    Odcedzamy i studzimy.
  • 3. Czerwone papryki myjemy
    i przekrawamy. Podsmażamy
    bez tłuszczu, aż skórki ściemnieją.
    Posypujemy solą gruboziarnistą
    i wkładamy do foliowego
    woreczka. Szczelnie zamykamy.
    Gdy ostygną, zdejmujemy
    skórę i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kawałki.
    Peperoni kroimy w krążki.
  • papryką, ryżem i oliwkami 4. Pomidory myjemy i osuszamy.
    Dwa kroimy w kostkę. Mieszamy
    z mięsem, oliwkami
    i ryżem. Dodajemy paprykę.
    Wlewamy olej i ocet. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dekorujemy
    półplastrami pomidora.

Porady

● Czarne oliwki z powodzeniem zastąpimy zielonymi. ● Zamiast smażyć papryki na patelni, można je upiec w piekarniku lub opiec nad palnikiem kuchenki. ● Sałatkę warto posypać 2 łyżkami kaparów

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy