Z pieczarkami i pomidorami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję i prowadzę dom. Chętnie urządzam też rodzinne spotkania.

Składniki:

  • ● ok. 1/2 kg mięsa (najlepiej z łopatki)
    ● 30 dag pieczarek
    ● cebula
    ● puszka pomidorów (mogą być krojone)
    ● sól, pieprz
    ● zioła prowansalskie
    ● ostra mielona papryka
    ● olej

Z pieczarkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Kroimy w grube plastry i rozbijamy
    na cienkie kotlety. Kotlety
    układamy dachówkowato,
    aby powstał prostokąt.
    Oprószamy przyprawami
    i odstawiamy na co najmniej
    kilka godzin do lodówki.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, cebulę
    obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy w cienkie plastry.
    Cebulę szklimy na oleju. Następnie
    dodajemy pieczarki
    i dusimy, aż odparują. Pomidory
    osączamy z zalewy, rozdrabniamy.
  • 3. Na mięso wykładamy pieczarki
    wraz z cebulą oraz pomidory.
    Ciasno zwijamy w roladę
    i starannie obwiązujemy
    nicią kuchenną. Podsmażamy
    na rozgrzanym oleju na dużym
    ogniu, a następnie dusimy ok.
    1,5 godziny. Lekko studzimy
    i usuwamy nici.

Porady

Oprószone przyprawami mięso możemy zostawić w chłodnym miejscu nawet na całą noc. Roladę podajemy na ciepło z surówką i ziemniakami lub jako zimną przekąskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy