Z porzeczkami pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała K. Węgrzy

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 2.75 szklanki
    - cukier: 1.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - wiórki kokosowe: 0.75 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - czarne porzeczki: 1.5 szklanki

Z porzeczkami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy, studzimy. Z mąki, 3/4 szklanki cukru, proszku, cukrów waniliowych, żółtek i margaryny wyrabiamy ciasto. 2/3 rozkładamy na blasze.
  • 2. Owoce myjemy, osączamy, wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Białka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z wiórkami. Smarujemy ciasto. Pieczemy godzinę w temp. 175 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy