Z rzodkiewek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Interesuje mnie dosłownie wszystko, co wiąże się z kulinariami. Gotowanie nowych potraw to mójsposób na relaks. Ta zupa jest naprawdę pyszna.

Składniki:

  • ● pęczek rzodkiewek
    ● 2 duże ziemniaki
    ● 2 łyżki masła
    ● kostka bulionowa
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta cukru
    ● przyprawa uniwersalna
    ● kwaśna śmietana

Z rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rzodkiewek usuwamy korzonki
    oraz zwiędłe liście. Pozostałe
    liście odcinamy, dokładnie
    myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Rzodkiewki myjemy
    i osączamy. Większe kroimy w ćwiartki, małe na pół. Ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w małą kostkę.
  • Z rzodkiewek 2. Do garnka wkładamy łyżkę
    masła i roztapiamy. Wsypujemy
    liście i połowę rzodkiewek.
    Podsmażamy. Dodajemy ziemniaki
    i mieszając, smażymy
    jeszcze chwilę. Wlewamy 1 litr
    wody, wkruszamy kostkę bulionową
    i gotujemy 30 minut.
    Zupę przecieramy przez sito.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    cukrem i przyprawa uniwersalna.
  • 3. Na patelni roztapiamy resztę
    masła i szklimy pozostałe
    rzodkiewki. Wsypujemy do
    garnka. Do zupy wkładamy
    śmietanę, mieszamy.

Porady

● Zupa zmieni smak na lekko kwaskowaty, jeśli dodamy do niej kilka kropel soku z cytryny. ● Możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy