Z truskawkami mojej cioci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od chrzestnej, która w pieczeniu ciast nie ma sobie równej

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt

    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszek do pieczenia

    Truskawki:

    0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
    1 galaretka truskawkowa


    Ptasie mleczko:

    3/4 litra śmietanki 30 %
    2-3 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    mleko do rozpuszczenia żelatyny



Z truskawkami mojej cioci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min. Gdy ostygnie przekroić na dwa placki.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i odstawić do wystygnięcia. Truskawki zgnieść widelcem i połączyć z tężejącą galaretką, całość wyłożyć na biszkopta.
  • 3. Śmietankę ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier puder i nadal ubijać, pod koniec dodać rozpuszczoną ( w niewielkiej ilości mleka) i schłodzoną żelatynę. Wyłożyć na biszkopta. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować galaretkę pomarańczową. Kiedy będzie tężejąca, wylać na schłodzone ciasto.

Komentarze

Podobne przepisy