Zabajone lody kokosowo-jagodowe

0 (0 ocen)

Wersja lodów dla dorosłych, gdzie słodki kokos ściśle współgra z kwaskowatymi jagodami. Dodatkowo alkohol sprawia, że gotowe lody są na tyle miękkie, że nie trzeba ich wyciągać wcześniej, by móc poporcjować.

Składniki:

  • Na ok 1 litr lodów:

    100g wiórek kokosowych
    2/3 szklanki likieru kokosowego
    2/3 szklanki jagód (ewentualnie borówki amerykańskiej)
    300ml śmietanki 30%
    1 szklanka cukru pudru

Zabajone lody kokosowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokos zalewamy likierem 1. Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.
  • Lody jagodowe 2. Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy.
    Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Lody kokosowe 3. Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz.
  • Lody przekładamy warstwami i mieszamy tylko do połączenia 4. Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy