Wersja lodów dla dorosłych, gdzie słodki kokos ściśle współgra z kwaskowatymi jagodami. Dodatkowo alkohol sprawia, że gotowe lody są na tyle miękkie, że nie trzeba ich wyciągać wcześniej, by móc poporcjować.
Zabajone lody kokosowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed zrobieniem lodów zalać kokos podaną ilością alkoholu. Zamieszać, przykryć np folią i wstawić do lodówki na całą noc. Cały alkohol powinien wpić.
2.Jagody (borówki) blendujemy, schładzamy.
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Masę dzielimy na dwie części : 2/3 oraz 1/3. Mniejszą część łączymy z przygotowanymi jagodami. Przelewamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając.
3.Do pozostałej części śmietanki powoli dodajemy kokos. Tą masę również schładzamy w zamrażarce ok 3-4 godz.
4.Gdy obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin.
Komentarze