Zabielana zupa paprykowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Papryka jest warzywem o licznych właściwościach odżywczych. Nie traci cennej witaminy C. Dlatego spożywając ją w każdej z możliwych form: surowej, gotowanej, pieczonej, czy marynowanej wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu. Zupa jest delikatna w smaku, dlatego jest idealna dla dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • duża marchewka, mały słoik marynowanej papryki, makaron nitki, 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego. 2 łyżki śmietany.

Zabielana zupa paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok 2 l wody. Gotujemy na średnim ogniu. Czekamy aż zakipi i wrzucamy pokrojoną marchewkę, oraz paprykę. Mieszamy i dodajemy kostki rosołowe. Wlewamy 1/3 wody z marynowanej papryki. Kiedy woda zakipi powtórnie, wsypujemy pełną garść makaronu nitki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Osobno w naczyniu mieszamy: śmietanę z przecierem i odrobiną wywaru z naszej zupy / można tez dolać trochę wody z marynowanej papryki. Kiedy mieszanka jest jednolita wlewamy ją do zupy. W razie konieczności można doprawić według uznania. Mi w zupełności wystarczają kostki rosołowe. Smacznego.

Porady

Dla osób lubiących ostre potrawy polecam dodanie sproszkowanej lub świeżej papryki chili.

Komentarze

Podobne przepisy