Ciasto.
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
125 g masła
Wierzch.
250 g ciasta francuskiego
100 g konfitury pomarańczowej
4 figi
125 g masła
125 g cukru
125 g migdałów ,płatki
1 łyżeczka miodu
1 jajko
1 łyżka mleka
"żądło osy" z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło.
Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h.
Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową.
Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście.
Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie.
W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać.
Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180stop.około 45 minut.
Komentarze