ŻAGLÓWKI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Doskonała , prosta przystawka na wielkanocne śniadanie i nie tylko...Ładnie komponuje się na stole z innymi potrawami.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 jajek
    6 plastrów żółtego sera
    1 puszka groszku zielonego
    majonez
    sól , pieprz
    12 wykałaczek

Żaglówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żaglówki 1. Jajka ugotować na twardo , obrać i przekroić na połówki. Ułożyć
    żółtkami do góry na półmisku (zostawić na środku wolne miejsce)
    doprawić solą i pieprzem. Ser przekroić na 12 trójkątów , wbić z
    dwóch stron na wykałaczkę formując żagle. Jajka ustroić majonezem
    (najlepiej używając szprycy do kremu) na każdym położyć po jednym
    groszku. Wbić wykałaczki z serem. Resztę groszku odcedzić i wymieszać
    z majonezem. Wyłożyć na środek półmiska. Można też groszek
    wysmarować na całym półmisku i dopiero układać żaglówki z jajek.
    Środek groszku można ustroić kawałkami zieleniny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy