Zakochane trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
2.Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
3.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
4.Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
5.Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami.
Smacznego :)
Komentarze