Zakochane trufle

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Małe słodkości - na raz do buzi ; pieszczące podniebienie smakoszy :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
    2 opakowania serka homogenizowanego
    1 opakowanie wiórek kokosowych
    2 jajka
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru kryształu
    6 kropli aromatu migdałowego
    do koloru barwnik

Zakochane trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa na biszkopt 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
  • Pokruszony biszkopt 2. Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
  • Składniki na trufle 3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
  • Prawie gotowe trufle 4. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
  • Zakochane trufle 5. Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy