Zakręcone Francuzki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne mini pizzerki, sprostają wymaganiom każdego "francuzkiego podniebienia". Inspirowane zachciankami, zmieniają smaki jak w kalejdoskopie. Pikantne, łagodne czy na słodko-każdy sam wybiera :)

  • 30 min

Składniki:

  • -ciasto francuskie
    -słoik pieczarek w zalewie naturalnej (lub wodzie)
    -puszka kukurydzy
    -kiełbasa np podlaska
    -cebula
    -przyprawa grillowa
    -zioła prowansalskie
    -30 dkg sera np morskiego

Zakręcone francuzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    -kiełbasę i cebulę pokroić w małą kostkę
    -kiełbasę posypać przyprawą grillową (pikantną lub klasyczną wg upodobań) oraz ziołami prowansalskimi, smażyć na małej ilości oliwy
    -na koniec smażenia dodać cebulę i odsączone pieczarki, smażyć razem ok 10 min
    Wszystko przełożyć do miski, dodać kukurydzę oraz starty ser i wymieszać

    CIASTO francuskie
    rozwinąć. Nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Kroić w plastry o 3 cm i od razu przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 200st ok 20-30 min

Porady

Należy pamiętać, że każdy piekarnik inaczej piecze-zajrzyj do pizzerek po 20 min, a jak trzeba przetrzymaj nawet 35-40 min, Farsz można zmienić, dodając ulubione składniki, Do podanego farszu można dodać np ananasa. Świetnie smakują zupełnie na słodko np z twarogiem zmielonym i wymieszanym z pudrem cukrem (jako mini drożdżóweczki) lub z dżemem z czarnej porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy