Zakręcone mielone w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezonowa wersja kotleta mielonego - kotlety zostały owinięte w paski cukinii i uduszone w sosie pomidorowym - wyszło nowocześnie, kolorowo i smacznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, u mnie sarnina
    pęczek koperku
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    gałązka lubczyku
    100 g kuskusu perłowego
    sól
    pieprz
    papryczka chili
    roztarte 2 ziela angielskie
    sos Worcestershire
    3 cukinie, najlepiej żółte i zielone
    500 g passaty pomidorowej
    2-3 liście laurowe

Zakręcone mielone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone 1. Mięso mieszamy z kuskusem (NIE GOTOWANYM), posiekanymi ziołami, chili, sosem Worcestershire oraz przyprawami.
    Cukinię kroimy na długie paski za pomocą spiralizera.
    Z mięsa formujemy lekko podłużne kotlety, każdego owijamy paskami cukinii.

    Kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. posypujemy listkami laurowymi i zalewamy passatą pomidorową.

    Naczynie przykrywamy zapiekamy w 180 stopniach C przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy