Na zimno, na gorące dni, na lato- idealny. Zaskocz gości i podaj zwykły sernik na zimno w innej wersji.
Składniki:
na roladę:
po pół szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej
5 jajek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mały słoik dżemu śliwkowego
kilka łyżek coli lub herbaty do nasączenia
masa:
250 g sera twarogowego lub z wiaderka
3 galaretki o dowolnym smaku
szklanka musli tropikalnego
Zakręcony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Mąki łączymy dodajemy proszek, powili dodajemy do jajek, cały czas miksując na małych obrotach.
Wylewamy na kwadratową blaszkę , pieczemy 20 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu zawijamy lekko w ściereczkę , zwijamy rulon, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie ostrożnie rozwijamy smarujemy dżemem, zawijamy odstawiamy na godzinę.
2.Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
W dużej misie kładziemy twaróg wlewamy do niego galaretkę, miksujemy.
3.Wysoką salaterkę wykładamy folią. Roladę tniemy na kawałki, układamy całe naczynie. Nasączamy odrobiną herbaty lub coli.
4.Zalewamy masą. Odstawiamy do lodówki, gdy masa stężeje, posypujemy musli. Zalewamy następną galaretką, czekamy aż stężeje i polewamy następną. Chłodzimy całą noc. Odwracamy.
Komentarze