Zakręcony sernik

0 (0 ocen)

Na zimno, na gorące dni, na lato- idealny. Zaskocz gości i podaj zwykły sernik na zimno w innej wersji.

Składniki:

  • na roladę:
    po pół szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej
    5 jajek
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    mały słoik dżemu śliwkowego
    kilka łyżek coli lub herbaty do nasączenia
    masa:
    250 g sera twarogowego lub z wiaderka
    3 galaretki o dowolnym smaku
    szklanka musli tropikalnego

Zakręcony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Mąki łączymy dodajemy proszek, powili dodajemy do jajek, cały czas miksując na małych obrotach.
    Wylewamy na kwadratową blaszkę , pieczemy 20 min w 180 stopniach.
    Po upieczeniu zawijamy lekko w ściereczkę , zwijamy rulon, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie ostrożnie rozwijamy smarujemy dżemem, zawijamy odstawiamy na godzinę.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    W dużej misie kładziemy twaróg wlewamy do niego galaretkę, miksujemy.
  • image-17c8lmj 3. Wysoką salaterkę wykładamy folią. Roladę tniemy na kawałki, układamy całe naczynie. Nasączamy odrobiną herbaty lub coli.
  • 4. Zalewamy masą. Odstawiamy do lodówki, gdy masa stężeje, posypujemy musli. Zalewamy następną galaretką, czekamy aż stężeje i polewamy następną. Chłodzimy całą noc. Odwracamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy