Zakwas na barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 20 min

Najlepszy!

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych buraków
    3 kromki razowego chleba
    5 ząbków czosnku
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Łyżeczka ziaren pieprzu
    Ok. 3 litrów przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżką soli

Zakwas na barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Czosnek obrać. Wszystkie składniki przełożyć do dużego słoja lub kamionki zalać wodą tak aby wszystko zakryła. Przykryć gazą lub ściereczką i dostawić na 4 -5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzić zakwas. Przechowywać w lodówce do ok. 1 – 2 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy