Zakwas na chleb

0 (0 ocen)

Pierwszy był zakwas, potem pyszny, zdrowy chleb.

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej i tyle samo wody
    plus mąka i woda na dokarmianie ok. 400 g
    duży słój lub naczynie kamionkowe, gaza

Zakwas na chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy 100 g mąki z wodą, papka powinna mieć konsystencję ciasta na racuchy.Naczynie obwiązujemy gazą i pozostawiamy w cieple na 24 godziny.
  • 2. Następnego dnia dokarmiamy czyli dodajemy wody i mąki w tych samych ilościach.Mieszamy dokładnie i znowu zostawiamy w cieple na dobę.
    Dokarmianie powtarzamy 4 razy.
  • 3. Piątego dnia mamy już gotowy aktywny zakwas, z którego możemy upiec pierwszy chleb.
  • 4. Część zakwasu zostawiamy, będzie ona początkiem na kolejną porcję chleba.Przechowujemy ją w lodówce, dokarmiamy raz w tygodniu.

Porady

Zakwas najlepiej zrobić z mąki o wysokim typie ja robiłam z żytniej typ720. Naczynie powinno być duże bo zakwas rośnie . Może się zdarzyć, że po drugim, trzecim dokarmieniu zakwas słabo rośnie, nie należy się tym zrażać, tylko trzymać w cieple, można zamieszać ,aby ułatwić fermentację. Gotowy zakwas ma kwaskowy zapach i bąbelki powietrza w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy