Zalewajka

0 (0 ocen)

Kwaskowa i aromatyczna. Jak na pierwsze podejście do tematu - bardzo dobra :)

Składniki:

  • zakwas:
    4 łyżki mąki żurkowej
    3 ząbki czosnku
    kromka chleba ze skórką
    woda
    zupa:
    5 dużych ziemniaków
    1 laska kiełbasy
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    kilka suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas 1. Składniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika, zalać woda i odstawić na kilka dni (aż się sklaruje). Chleb wyrzucić, zakwas zlać do słoika lub butelki i wstawić do lodówki, a do słoika można dosypać mąki, wrzucić chleb i zrobić następna porcję.
  • 2. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziela angielskie, kostkę rosołowa i suszone grzybki. Zagotować.
  • 3. Kiedy ziemniaki zmiękną wlać zakwas. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć i wrzucić do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć mąkę, a kiedy lekko zbrązowieje zalać dwiema chochelkami wywaru z zupy, zagotować i wszystko przelać do garnka z zupą.
  • 4. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy