1.Składniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika, zalać woda i odstawić na kilka dni (aż się sklaruje). Chleb wyrzucić, zakwas zlać do słoika lub butelki i wstawić do lodówki, a do słoika można dosypać mąki, wrzucić chleb i zrobić następna porcję.
2.Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziela angielskie, kostkę rosołowa i suszone grzybki. Zagotować.
3.Kiedy ziemniaki zmiękną wlać zakwas. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć i wrzucić do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć mąkę, a kiedy lekko zbrązowieje zalać dwiema chochelkami wywaru z zupy, zagotować i wszystko przelać do garnka z zupą.
4.Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą :)
Komentarze