Zalewajka z czipsami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Zalewajka, to szybka zupa, a ta o smaku szynki paleta serrana

  • 35 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 szkl. wiejskiej śmietany
    por
    2 łodygi selera naciowego
    duża marchewka
    pasternak
    kawałek od skóry z tłuszczem szynki paleta serana około 200g
    liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
    pieprz, sól
    woda

Zalewajka z czipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewajka 1. W garnku - wytapiamy tłuszcz z szynki, na którym smażymy cienko pokrojone kawałki , powstałe czipsy wyławiamy i przekładamy na talerz
  • 2. kroimy w kostkę marchewkę, pasternak, seler naciowy, por - przesmażamy na tłuszczu z szynki razem z liściem laurowym, ziarnem ziela angielskiego
  • 3. zalewamy wodą (około litr), gotujemy, dodajemy śmietanę - zagotowujemy i doprawiamy pieprzem już po wyłaczeniu ognia
  • 4. do miski wsypujemy czipsy z szynki - zalewamy zupą - na wierzch układamy kilka czipsów

Porady

ja użyłam szynki paleta serana, ale z powodzeniam można użyć uwędzonego boczku albo polędwicy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy