Zalewajka z kaszą i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna i tradycyjna zupa. Serdecznie polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • * ok. 10 zimniaków
    * szklanka kaszy wiejskiej
    * barszcz biały w torebce i butelce
    * pętko kiełbasy
    * średnia cebula
    * majeranek
    * 3 liście laurowe
    * 3 ziela angielskiego
    * śmietana
    * wegeta i pieprz do smaku

Zalewajka z kaszą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Kaszę dodać do gotujących się ziemniaków. Wrzucić liście laurowe i ziele anielskie. Barszcz biały z torebki rozrobić barszczem z butelki i wlać do garnka, gdy ziemniaki będą miękkie. Dodać majeranku i przyprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć trochę na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do kiełbasy. Smażyć razem, aż cebula się zeszkli. Kilka łyżek śmietany rozrobić z zupą i wlać do zupy. Cebulę z kiełbasa dodać do zupy.

Porady

ja zalewajkę gotuję w garnku 10 litrowym i mam na 2 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy