Zapach i smak jabłek zamknięty w słoikach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dostałam trochę jabłek,pyszne,pachnące i soczyste.Nie zje się wszystkich,więc zamknęłam ten aromat w słoikach.W zimie będzie do szarlotki lub naleśników,a i tak same zjeść.Robię tak jabłka od kilkudziesięciu lat i nigdy nie żałowałam pracy włożonej,na prawdę są pyszne:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Jabłka ile mamy
    • Cukier do smaku

Zapach i smak jabłek zamknięty w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki.
    Dać do dużego gara( w zależności ile jabłek) podlać 1 szkl.wody.Zagotować co jakiś czas zamieszać.Jabłka szybko staną się papką,wtedy dosłodzić do swojego smaku.
    Nakładać do słoików(ja dawałam zimne) do 3/4 wys.słoika.
    Pasteryzować około 40min.od momentu wrzenia wody.
    Po tym czasie wyłączyć i zostawić w wodzie słoiki do wystudzenia.

    Smacznego życzę!

Komentarze

Podobne przepisy