Zapiekana chałka z budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 chałka
    2 jajka
    0,5 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżka masła
    2 łyżki płatków migdałowych
    125 gram borówek

Zapiekana chałka z budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałkę pokroić w 1,5 cm plastry.
    Jajka wymieszać rózgą z mlekiem, cukrem i budyniem.
    Borówki opłukać i osuszyć.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
    Plastry chałki moczyć w masie jajecznej a następnie układać w naczyniu do zapiekania.
    Resztę masy jajecznej wylać na chałkę.
    Posypać migdałami oraz borówkami.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy