Zapiekana cukinia faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

To pyszne i sycące danie.Cukinię lubię pod każdą postacią.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    250 g mięsa mielonego
    1 por
    50 g pieczarek
    1 ząbek czosnku
    przyprawa do mięs
    papryka słodka
    sól,pieprz
    olej
    2 plasterki sera

Zapiekana cukinia faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Cukinię posypać papryką,solą i pieprzem.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
    Por pokroić w paski.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • cukinia 2. Mięso przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do mięs.Wymieszać z pieczarkami,porem miąższem z cukinii i czosnkiem.
  • cukinia 3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć farsz,aż powstała woda odparuje. Wystudzić.
  • cukinia 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię faszerować mięsnym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekać
    aż cukinia zmięknie (ok.30 minut) 5 minut przed wyciągnięciem ułożyć ser i zapiekać jeszcze chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy