Zapiekana golonka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie jest delikatne,golonka nie zawsze musi kojarzyć się z tłustym jadłem.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 małe golonki peklowane w siatkach
    łyżka przyprawy uniwersalnej
    Sos:
    2 łyżki miodu
    5 łyżek oliwy
    5 łyżek keczupu
    ząbek czosnku
    mała kapusta młoda
    120 ml śmietany kremówki

Zapiekana golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki gotować dwie godziny w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
    2.Do miski wlać oliwę,miód,dodać keczup,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,wymieszać.
    3.Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą,ułożyć pokrojoną na grubo kapustę.Obrane z siatki golonki podrobić,poukładać na kapuście,zalać sosem,oraz szklanką powstałego z golonek wywaru.Przykryć i zapiekać ok.35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    4.Po wyjęciu golonek z piekarnika,ostrożnie odlać do garnka sos i dodać śmietanę,zagotować.Podawać z duszonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy