Zapiekane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszności kuchni włoskiej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szt bakłażanów ( 600 g )
    500 g pomidorów
    2 łyżki oliwy
    6 posiekanych liści bazylii
    5 łyżek startego parmezanu
    300 g mozzarelli
    sól
    pieprz

Zapiekane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane bakłażany 1. Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
    Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.
  • Zapiekane bakłażany 2.
    Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.

    Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy