Uwielbiam świeże szparagi. Podaje je w wielu wersjach jednak moją ulubioną są one zapiekane w prostym sosie śmietanowym pod goudą z czerwonym i zielonym pesto.
30 min
Składniki:
pół kg białych szparagów
sól
cukier
szklanka wiejskiej śmietany
jajko
gałka muszkatołowa
biały pieprz
2 plasterki czerwonej goudy
2 plasterki zielonej goudy
masło
Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obieramy. Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie przekładamy je do żaroodpornych naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, białym pieprzem i gałką. Mieszaniną zalewamy szparagi. Na wierzch kładziemy na przemian kawałki goudy. Na goudę kładziemy po wiórku masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 15 minut.
Porady
Do sosu śmietanowego możemy dodać ulubionych przypraw.
Komentarze