Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam świeże szparagi. Podaje je w wielu wersjach jednak moją ulubioną są one zapiekane w prostym sosie śmietanowym pod goudą z czerwonym i zielonym pesto.

  • 30 min

Składniki:

  • pół kg białych szparagów
    sól
    cukier
    szklanka wiejskiej śmietany
    jajko
    gałka muszkatołowa
    biały pieprz
    2 plasterki czerwonej goudy
    2 plasterki zielonej goudy
    masło

Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy. Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie przekładamy je do żaroodpornych naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, białym pieprzem i gałką. Mieszaniną zalewamy szparagi. Na wierzch kładziemy na przemian kawałki goudy. Na goudę kładziemy po wiórku masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 15 minut.

Porady

Do sosu śmietanowego możemy dodać ulubionych przypraw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy