Zapiekane kotleciki pod przykryciem pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę, odciśniętą z wody bułkę i dopraw do smaku. Dokładnie wyrób mięso, aby połączyć wszystkie składniki ze sobą. Jeśli całość jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Formuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor.
2.Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Rozgrzej olej i podsmaż na złoty kolor. W międzyczasie obierz pieczarki i pokrój. Dodaj do cebuli i duś całość do miękkości.
3.Rozgrzej piekarnik do 180st. W naczynku żaroodpornym rozłóż równomiernie kotleciki, a na nie starty bądź pokrojony w plasterki ser żółty całość przykryj pieczarkami. Zapiekaj przez 5 min.
Komentarze