Zapiekane kotleciki pod przykryciem pieczarkowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sposób na to, jak zwykłe kotleciki można urozmaicić, aby nabrały nowego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Kotleciki:
    -300g mięsa mielonego,
    -1 jajko
    -1 średniej wielkości cebula
    -2 ząbki czosnku
    -1 namoczona w gorącej wodzie bułka
    -bułka tarta
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia
    Farsz pieczarkowy:
    -200g pieczarek
    -2 średniej wielkości cebule
    -olej
    -100g żółtego sera

Zapiekane kotleciki pod przykryciem pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę, odciśniętą z wody bułkę i dopraw do smaku. Dokładnie wyrób mięso, aby połączyć wszystkie składniki ze sobą. Jeśli całość jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Formuj kotleciki i smaż je na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor.
  • 2. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Rozgrzej olej i podsmaż na złoty kolor. W międzyczasie obierz pieczarki i pokrój. Dodaj do cebuli i duś całość do miękkości.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 180st. W naczynku żaroodpornym rozłóż równomiernie kotleciki, a na nie starty bądź pokrojony w plasterki ser żółty całość przykryj pieczarkami. Zapiekaj przez 5 min.

Komentarze

Podobne przepisy