Zapiekane mielone

0 (0 ocen)

Mielone z czerwoną cebulką,pieczarkami i mozzarellą zapieczone smakują wyśmienicie! Sprawdzą się na obiad lub na imprezową przekąskę.

Składniki:

  • kotlety:

    250 g mięsa mielonego z szynki
    sól,pieprz
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka vegety
    olej do smażenia

    dodatkowo:

    1 kulka mozzarelli
    1 cebula czerwona
    5 pieczarek

Zapiekane mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • milonie 1. Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą,przyprawić.
    Z powstałej masy formować kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
  • cebula,pieczarki,mozzarella 2.
    Mozzarellę pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, układać na niej cebulę i pieczarki. Grillować z każdej strony,aż się zrumienią.
  • mielone 3.

    Kotlety przeciąć na pół w poprzek. Na jedną część układać cebulę,pieczarki i mozzarellę, przykryć drugą połową kotleta. I układać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w 180 stopniach przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy