Zapiekane naleśniki

0 (0 ocen)

Uwielbiam gotować i wymyślać wraz z mężem coraz różniejsze przepisy.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 jajka,
    szkl. wody gazowanej,
    szkl. mleka,
    szczypta proszku do pieczenia,
    szkl. mąki.

    FARSZ:
    1/2 kg mięsa mielonego,
    1/2 puszki kukurydzy,
    puszka czerownej fasoli,
    2 plastry ananansa,
    20 dag pieczarek,
    cebula,
    ząbek czosnku,
    puszka pomidorów,
    sól, pieprz,
    szczypta chilli,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki oregano.

    DODATKOWO:
    szkl. mleka,
    10 dag startego zółtego sera,
    prażona cebulka.

Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować. Smażyć na oleju cieniutkie naleśniki.
  • 2. Cebulę, czosnek posiekać, grzyby pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na oleju. Dodać doprawione mięso oraz pomidory wraz z zalewą, podsmażyć na małym ogniu. Dodać osączoną kukurydzę, fasolę oraz pokrojonego w kostkę ananansa. Doprawić. Troszkę farszu odłożyć do sosu.
  • 3. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety, układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Mleko zagotować, dodać odłożony farsz, wymieszać. Sosem zalać naleśniki, posypać cebulką oraz serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.

Komentarze

Podobne przepisy