Zapiekane naleśniki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam naleśniki. Te zapiekane są wyjątkowo smaczne, więc przyrządzam je często dla moich bliskich.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 15 dag mąki
    ● 250 ml mleka
    ● 2 jajka
    ● szczypta soli
    Nadzienie:
    ● 20 dag mielonego mięsa
    ● cebula
    ● 10 dag przecieru pomidorowego
    ●przyprawa uniwersalna
    ● łyżka startego żółtego sera
    ● olej

Zapiekane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, jajek, soli
    i łyżki oleju robimy ciasto (jeśli
    jest za gęste, dolewamy trochę
    wody). Smażymy naleśniki.
  • 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i podsmażamy na oleju. Wkładamy
    mięso i mieszając, smażymy
    kilka minut. Dodajemy
    połowę przecieru. Doprawiamy
    przyprawą uniwersalną, dusimy.
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem,
    składamy w trójkąty
    i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy przecierem
    wymieszanym z serem. Zapiekamy
    20 minut w 200 °C.

Porady

Naleśniki można też obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy