Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 jajko
woda gazowana
sól
Farsz:
szpinak (ja używam mrożonego)
6-8 ząbków czosnku
przyprawa uniwersalna, pieprz
margaryna
ser żółty
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Składniki do ciasta naleśnikowego mieszamy i smażymy dosyć cienkie placki.
Na patelni rozgrzewamy margarynę i podsmażamy szpinak. Gdy woda odparuje wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy przyprawy.
Naleśniki smarujemy cienką warstwą farszu i składamy w trójkąty, wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Gotowe trójkąty przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
Można podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze