Zapiekane penne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis zaczerpnięty z Winiary pomysł na... ;-)

  • 45 min

Składniki:

  • Porcja na ok. 4 osoby
    - pół opakowania makaronu penne (250 g)
    - 25 dag polędwicy sopockiej (lub innej wędliny)
    - 20 dag sera
    - olej bądź oliwa do wysmarowania naczynia

    - Winiary pomysł na zapiekankę makaronową z szynką
    - 600 ml zimniej wody
    - 150 ml śmietany 12%

Zapiekane penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę i wodę rozrobić z proszkiem. Dokładnie wymieszać, zgotować i gotować przez ok. 1 min.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub olejem, wsypać surowy makaron, pokrojoną w drobną kostkę polędwicę, zalać mieszanką Winiary i dokładnie wymieszać.
  • 3. Całość posypać startym żółtym serem (nie przykrywać) zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. bez termoobiegu (grzanie dolne) przez 35 min.

Porady

Danie wychodzi mało słone więc można dodać trochę soli do mieszanki Winiary bądź oprószyć solą przed posypaniem serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy