Zapiekane skrzydełka z ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Często zastanawiałam się czym zastąpić ziemniaki, które dość często pojawiały się w naszej kuchni. Odpowiedź byłą bardzo prosta - ryż. Zapiekany ryż ze skrzydełkami na słodko szybko wkradł się w serca domowników a szczególnie mojego małego urwisa. Czasami mam nadzieję że może jednak jeszcze coś zostanie "na później" lecz nigdy się to nie zdarza.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka - 0,5 kg (6 szt.)
    ryż - 20 dkg
    cebula - 1 szt.
    woda - 3 szklanki
    margaryna - 10 dkg
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    czosnek - 1 ząbek
    vegeta - 1 łyżeczka
    sól - 1/2 łyżeczki
    cukier - 1 łyżeczka
    pieprz - 1/2 łyżeczki
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    curry - 1/2 łyżeczki

Zapiekane skrzydełka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w zalewie 1. Gotujemy wodę z wszystkimi przyprawami, margaryną i koncentratem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut
    2. Skrzydełka gotujemy 20 minut w odrębnym garnku z wodą.
    3. Na naczynie żaroodporne wykładamy ryż, układamy podgotowane skrzydełka i pokrojoną w plastry cebulę.
    4. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

Porady

Gdy widzę, że ryż nadal nie pęcznieje wciskam termoobieg w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy