Zapiekane tłuścioszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulpety nazwę tłuścioszki otrzymały od moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • Na tłuścioszki

    mięso mielone 50 dag
    kasza manna 3/4 szklanki
    cebula 1/2 sztuki
    jajka 2-3 sztuki
    kapusta pekińska 1/2 sztuki
    czosnek 1-2 ząbki
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz

    Na sos

    koncentrat pomidorowy ok małego słoiczka
    przyprawa typu Vegeta
    cebula 1 szt
    ziele angielskie 2 ziarenka
    mąka ok1 łyżki
    woda

Zapiekane tłuścioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać kaszę mannę, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno pokroić, dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku i zarobić masę. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i posypać drobno pokrojoną cebulą. Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać w przygotowanym naczyniu. Koncentrat połączyć z wodą, albo bulionem. Można dodać łyżkę mąki, doprawić do smaku przyprawami. Przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Sos powinien przykryć pulpety. Zapiekać w piekarniku ok. 50 minut. Pulpeciki trochę powiększają swoją objętość.

Porady

Pulpeciki na pierwsze 30 min można przykryć folią aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy