Pulpety nazwę tłuścioszki otrzymały od moich dzieci.
60 min
Składniki:
Na tłuścioszki
mięso mielone 50 dag
kasza manna 3/4 szklanki
cebula 1/2 sztuki
jajka 2-3 sztuki
kapusta pekińska 1/2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
szczypta majeranku
sól
pieprz
Na sos
koncentrat pomidorowy ok małego słoiczka
przyprawa typu Vegeta
cebula 1 szt
ziele angielskie 2 ziarenka
mąka ok1 łyżki
woda
Zapiekane tłuścioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać kaszę mannę, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno pokroić, dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku i zarobić masę. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i posypać drobno pokrojoną cebulą. Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać w przygotowanym naczyniu. Koncentrat połączyć z wodą, albo bulionem. Można dodać łyżkę mąki, doprawić do smaku przyprawami. Przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Sos powinien przykryć pulpety. Zapiekać w piekarniku ok. 50 minut. Pulpeciki trochę powiększają swoją objętość.
Porady
Pulpeciki na pierwsze 30 min można przykryć folią aluminiową.
Komentarze