Zapiekane truskawki

0 (0 ocen)

Przed podaniem warto posypać deser cukrem pudrem, lub udekorować melisą. Doskonale smakują z gałką ulubionych lodów.

Składniki:

  • Składniki na 4 desery:
    • Około 500 g truskawek,
    • 3-4 łyżki cukru kryształu,
    • 150 g mąki,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki kokosu,
    • 100 g masła,
    • Masło do wysmarowania kokilek

Zapiekane truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. Kokilki smarujemy masłem. Truskawki płuczemy i oczyszczamy z szypułek. Tak przygotowane wykładamy na dno naczynek. Posypujemy je cukrem kryształem ( około 3/4-1 łyżki na porcje).
  • przed pieczeniem 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej proszek, kokos, żółtko, masło oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy owoce. Deser wstawiamy do piekarnika na około 25 minut ( 180°C).
    Deser podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy