Zapiekane wiśnie w masie jajecznej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sezon wiśniowy to idealny sezon aby przygotować taki pyszny deser,poza tym wiśnie mają dobroczynny wpływ na serce,oraz posiadają wiele właściwości odżywczych.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g drylowanych wiśni
    2 łyżeczki olejku waniliowego
    5 jajek
    200 g cukru pudru
    800 ml mleka
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy

Zapiekane wiśnie w masie jajecznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kokilek nakładamy po kilka wiśni.
    2.Do miski wbijamy jajka,dodajemy olejek waniliowy i cukier puder,dokładnie roztrzepujemy jak kogel-mogel.
    3.Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy z 4 łyżkami mleka.Pozostałe mleko podgrzewamy,nie gotujemy,strużkiem wlewamy do jajek cały czas mieszając.
    4.Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną,mieszamy,powstałą masą zalewamy wiśnie.Pieczemy 30-35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem posypujemy cukrem waniliowym.

Porady

Zamiast wiśni dobrze sprawdzą się maliny,lub borówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy