Sezon wiśniowy to idealny sezon aby przygotować taki pyszny deser,poza tym wiśnie mają dobroczynny wpływ na serce,oraz posiadają wiele właściwości odżywczych.
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
350 g drylowanych wiśni
2 łyżeczki olejku waniliowego
5 jajek
200 g cukru pudru
800 ml mleka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Zapiekane wiśnie w masie jajecznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do kokilek nakładamy po kilka wiśni.
2.Do miski wbijamy jajka,dodajemy olejek waniliowy i cukier puder,dokładnie roztrzepujemy jak kogel-mogel.
3.Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy z 4 łyżkami mleka.Pozostałe mleko podgrzewamy,nie gotujemy,strużkiem wlewamy do jajek cały czas mieszając.
4.Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną,mieszamy,powstałą masą zalewamy wiśnie.Pieczemy 30-35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem posypujemy cukrem waniliowym.
Porady
Zamiast wiśni dobrze sprawdzą się maliny,lub borówki.
Komentarze