Zapiekane z oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są zdrową, pożywną przystawką, która ma wiele witamin.

Składniki:

  • 8 dużych mięsistych pomidorów
    3 kolorowe papryki
    10 dag zielonych oliwek
    3 ząbki czosnku
    pęczek młodej cebulki
    tymianek
    15 dag startego żółtego sera
    olej

Zapiekane z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzchy na wysokości 1/3, po wydrążeniu układamy na sitku do góry dnem. Papryki czyścimy i kroimy w paski.
  • 2. Na oleju przysmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy paprykę, oliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy,
    chwilę smażymy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Warzywa mieszamy z 2/3 sera. Nadziewamy pomidory i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy resztą sera. Zapiekamy ok. 15-20
    minut w temp. 175 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy