Zapiekane ziemniaki hasselback

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ziemniaczki. Zapiekane wraz ze skórką zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Polecam jako dodatek do obiadu lub solo z sosem czosnkowym.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg małych ziemniaków
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    szczypta papryki słodkiej

Zapiekane ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łyżki i wtedy nacinać). Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy