Zapiekaniec ziemniaczany ze schabem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schabu bez kości/plastry: 3 sztuki
    - ziemniaki (nieduże): 6 sztuk
    - cebula: 1.5 sztuki
    - śmietana 30% słodka: 200 mililitrów
    - pieprz młotkowany z kolendrą (około): 1 łyżka
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - papryka słodka (suszona): 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - masło: 1.5 łyżki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki

Zapiekaniec ziemniaczany ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie rozbijamy, każdy plaster przecinamy wzdłuż na pół. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem młotkowanym oraz nacieramy olejem rzepakowym. Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki o grubości 4-5 mm. Cebulę obieramy, również kroimy na talarki.
  • zapiekaniec ze schabem 3. Na dnie niedużego naczynia do zapiekania układamy pokrojone w plasterki masło. Na sztorc kładziemy na zmianę schab, kilka plasterków ziemniaków i cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  • zapiekaniec 4. Śmietanę miksujemy dokładnie z jajkiem, imbirem i słodką papryką. Doprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem młotkowanym. Zalewamy mięso z warzywami.
  • zapiekaniec 5. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
    Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

Komentarze

Podobne przepisy