Zapiekanka a'la leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zapiekanka, która zasmakuje wszystkim wielbicielom leczo. Dzięki kwiatkom z parówek takie danie prezentuje się niezwykle ciekawie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
    papryka żółta
    papryka czerwona
    łodyga selera naciowego
    cebula czerwona
    marchewka
    korzeń pietruszki
    kilka pieczarek
    cukinia
    chili
    3 parówki lub serdelki
    łyżka oleju
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    ząbek czosnku
    łyżka whisky

    40g parmezanu

    natka pietruszki
    musztarda francuska

Zapiekanka a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojone w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę.
    Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym, wlewamy whisky, dodajemy podduszone warzywa i pokrojone w kostkę papryki, selera i pieczarki, mieszamy. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w 3 cm plasterki, wydrążamy środki. Parówki kroimy na pół i nacinamy. Parówki wkładamy w plasterki cukinii i układamy na wierzchu zapiekanki.


    Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
    Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
    Przed podaniem w środek każdej parówki wkładamy łyżeczkę musztardy francuskiej, ozdabiamy natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy