Zapiekanka a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojone w drobną kostkę pietruszkę i marchewkę.
Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym, wlewamy whisky, dodajemy podduszone warzywa i pokrojone w kostkę papryki, selera i pieczarki, mieszamy. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy w 3 cm plasterki, wydrążamy środki. Parówki kroimy na pół i nacinamy. Parówki wkładamy w plasterki cukinii i układamy na wierzchu zapiekanki.
Zapiekamy w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem w środek każdej parówki wkładamy łyżeczkę musztardy francuskiej, ozdabiamy natką pietruszki.
Komentarze