Zapiekanka a'la pasterska

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis jest typowy dla kuchni angielskiej. Pierwotnie używa się do niej mięsa mielonego jagnięcego, jednak ze względu na trudną dostępność w Polsce jagnięciny, przerobiłam ją na bardziej ,,polską".

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe lub wołowe lub jagnięce)
    2 szt cebuli , posiekane
    250 ml bulionu
    50g masła
    sól, pieprz
    zasmażka (2 łyżki mąki dodane do odlanego bulionu)
    Na puree
    1kg ziemniaków
    40 g masła
    łyżka śmietany
    sól, pieprz

Zapiekanka a'la pasterska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 160' C. Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane cebule, dodać sól i pieprz. Dusić aż cebula zmięknie.
  • 2. Dodać mięso, zmniejszyć ogień i dusić aż mięso zmieni kolor.
  • 3. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na najmniejszym ogniu ok 15-20 minut.
  • 4. W drugim garnku ugotować ziemniaki i utłuc je na puree, dodając masło i śmietanę.
  • 5. Odlać bulion do miski, do którego należy dodać 2 łyżki mąki (powstanie zasmażka) i ponownie dodać do mięsa. Ewentualnie doprawić do smaku. Gdy mięso będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  • zapiekanka a'la pasterska 6. Mięso przełożyć do naczynia, równomiernie rozprowadzając. Na wierzch położyć utłuczone ziemniaki. Piec w piekarniku 15-20 min, aż ziemniaki się zarumienią a an wierzchu powstanie chrupiąca skorupka.

Porady

Jeżeli chcesz aby wierzch był jeszcze bardziej rumiany, posmaruj go roztrzepanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy