Zapiekanka ala meksikana

0 (0 ocen)

Pyszna, ostra i sycąca zapiekanka dla wielbicieli szybkich obiadów. Świetnie smakuje polana keczupem.

Składniki:

  • Warstwa mięsna:
    500g mięsa mielonego wieprzowego
    cebula
    3 ząbki czosnku
    papryka
    puszka czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
    sól, świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka przyprawy gyros
    łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki

    Masa ziemniaczana:
    5 ziemniaków
    50g startego sera żółtego
    1/4 szkl śmietanki 30%
    szczypta gałki muszkatołowej

    Dodatkowo:
    100g startego sera żółtego
    garść nachosów

Zapiekanka ala meksikana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
  • 2. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy