Zapiekanka ala meksikana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
2.Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
3.W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.
Komentarze