Zapiekanka Anuli

0 (0 ocen)

zapiekankę jadłam u babci na wakacjach. była pyszna wiec postanowiłam włączyć ją w swoje menu

Składniki:

  • • Opakowanie makaronu PIÓRA
    • Mięso mielone 400g
    • 2 małe pomidory
    • Duża cebula
    • 100g utartego żółtego sera
    • Łyżeczka keczupu
    • Łyżeczka przecieru pomidorowego
    • ½ kubka wody
    • Sól, pieprz
    • Margaryna do podsmażenia

Zapiekanka anuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj makaron 1. Makaron ugotować, odcedzić.
  • podsmaż cebulę i mięso mielone 2. Na patelnię wrzucić odrobinę margaryny i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulkę. Do podsmażonej cebuli dodać mielone i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do kubka z wodą dodać keczup i przecier, wymieszać i wlać do usmażonego mięsa
  • posyp utartym serem 3. Do żaroodpornego naczynia wrzucić makaron, podsmażone mięso z cebulą oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać. Na wierzch posypać utartym serem.
  • zapiecz w piekarniku 4. Zapiec ok. 10 min w piekarniku aby ser się rozpuścił.

Porady

do smażenia dać odrobinę margaryny aby potrawa nie była zbyt tłusta i kaloryczna

Komentarze

Podobne przepisy