Zapiekanka bawarska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 bułki
    60 g masła
    4 jajka
    1/4 l mleka
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 białe kiełbaski
    150 g śmietany 18%
    łyżka musztardy
    szczypta cukru
    sól ,pieprz
    łyżeczka soku z cytryny
    tłuszcz do wysmarowania formy

Zapiekanka bawarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokroiłem w kostkę , przełożyłem do miski.
    Roztopiłem masło i polałem nim bułczane kostki. Jajka roztrzepałem widelcem , wymieszałem z mlekiem , przyprawiłem solą i pieprzem.
    Natkę pietruszki poszatkowałem i dodałem do jajeczno-mlecznej mieszanki.
    Zalałem kostki bułek. Starannie , delikatnie wymieszałem i odstawiłem na ok. 10 minut aby napęczniały.
    Kiełbaski obrałem ze skórek , pokroiłem w kostkę i dodałem do bułczanej masy. Starannie wymieszałem.
    Wysmarowałem tłuszczem / u mnie masłem / żaroodporną formę i przełożyłem do niej masę.
    Zapiekankę parzyłem w kąpieli wodnej. W tym celu wstawiłem formę do wypełnionej wodą , tak żeby poziom wody był równy wysokości samej zapiekanki.
    Brytfannę z zapiekanką wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem ok. 50 minut , aż powierzchnia zapiekanki uzyskała złotobrązową barwę.

    Przygotowałem sos. Doprawiłem śmietanę do smaku musztardą , solą , pieprzem , szczyptą cukru , niewielką ilością soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy