Całkowity spontan, robiłam co przyszło mi na myśl:)wyszło bardzo smacznie
1 godz. 15 min
Składniki:
średni brokuł
2 duże ziemniaki
15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku)
papryka marynowana (mały słoik), /może być świeża/
2 cebule
śmietana (3 łyżki)
10 dag sera
3 jajka
Zapiekanka: brokuł pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę.
2.Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente), studzimy go a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:
Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek).
Komentarze