Zapiekanka: brokuł pod kołderką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Całkowity spontan, robiłam co przyszło mi na myśl:)wyszło bardzo smacznie

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • średni brokuł
    2 duże ziemniaki
    15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku)
    papryka marynowana (mały słoik), /może być świeża/
    2 cebule
    śmietana (3 łyżki)
    10 dag sera
    3 jajka

Zapiekanka: brokuł pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę.
  • 2. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente), studzimy go a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:
    Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek).
  • 4. Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy