Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także pokroić w plastry.
Naczynie posmarować oliwą a warzywa oprószyć przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać plastry na przemian ( plaster cukinii, plaster ziemniaka ) i tak do zapełnienia formy. Parówki również pokroić w plastry i powkładać w wolne szczeliny między warzywami. Całość jeszcze raz po wierzchu oprószyć przyprawami.
W misce roztrzepać widelcem wszystkie składniki sosu ( sera dodać pół porcji. )Powstałą masą zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił.
Porady
Cukinia powinna być młoda bez gniazd nasiennych. Cukinii nie obieramy.
Komentarze