Delikatna, aromatyczna, łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Nawet mój narzeczony, który jest noga w kuchni, daje radę w przygotowaniu jej. Idealna na kolację.
60 min
Składniki:
- ziemniaki ( tyle, aby wyłożyć nimi całą formę do pieczenia)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1 mała gęsta śmietana
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 laska kiełbasy
- sól, pieprz do smaku
Zapiekanka czosnkowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w miarę cienkie talarki. Następnie wyłożyć nimi formę ( spód musi być zwarty, więc talarki powinny nakładać się jeden na drugi).
2.Jajko miksujemy z mlekiem. dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Następnie wylewamy na ziemniaki, zmiksowane mleko z dodatkami. Kiełbasę kroimy w plasterki i wykładamy na zapiekankę. Na to dodajemy śmietanę.
4.Na koniec posypujemy całą zapiekankę, równomiernie serem i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 45 minut.
Komentarze