Zapiekanka czosnkowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna, aromatyczna, łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Nawet mój narzeczony, który jest noga w kuchni, daje radę w przygotowaniu jej. Idealna na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • - ziemniaki ( tyle, aby wyłożyć nimi całą formę do pieczenia)
    - 4-5 ząbków czosnku
    - 1 szklanka mleka
    - 1 jajo
    - 1 mała gęsta śmietana
    - 10 dag startego żółtego sera
    - 1 laska kiełbasy
    - sól, pieprz do smaku

Zapiekanka czosnkowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w miarę cienkie talarki. Następnie wyłożyć nimi formę ( spód musi być zwarty, więc talarki powinny nakładać się jeden na drugi).
  • 2. Jajko miksujemy z mlekiem. dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Następnie wylewamy na ziemniaki, zmiksowane mleko z dodatkami. Kiełbasę kroimy w plasterki i wykładamy na zapiekankę. Na to dodajemy śmietanę.
  • 4. Na koniec posypujemy całą zapiekankę, równomiernie serem i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy