Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon dyniowy w pełni. Łapcie przepis. PS : nie mieliśmy sera raclette, zastąpiliśmy go innym półtwardym serem szwajcarskim

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
    słodki ziemniak
    cukinia
    700 g miąższu dyni hokkaido
    3 jajka
    350 ml płynnej śmietany
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    gałązka szałwii
    100 g masła
    300 g sera raclette pokrojonego w plastry
    100 g boczki w plasterkach
    3 gałązki natki pietruszki

Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 1. Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki.
    Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią.
    Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy